11 Ekim 2013 Cuma

FC Barcelona Altyapısı

Victor Valdes, Gerard Pique, Carles Puyol, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Xavi Hernandez, Sergio Busquets, Pedro Rodriguez, Cristian Tello ve Lionel Messi bu saydığım isimler Barselona altyapısından yetişmiş oluncular. Tello’yu saymazsak dokuz oyuncu direkt on bir oyuncuları.

Gerard Pique Barselona altyapısından M.United’a transfer olduktan sonra tekrar yuvaya döndü. Cesc Fabregas ise Arsenal’da parladıktan sonra tekrar yuvaya döndü.

Oier Olazabal Paredes(kaleci), Marc Bartra(defans), Martin Montoya(defans), Jonathan Dos Santos Ramirez(ortasaha), Sergi Roberto(ortasaha) ve Isaac Cuenca(forvet) ise bu sezon A takım kadrosunda yer alan Barselona altyapısından yetişmiş genç oyuncular.

Toplam on direk takım oyuncusu(Tello ile birlikte) ve altı yedek oyuncu ile birlikte toplam on altı oyuncu altyapıdan çıkmış. Bahsettiğimiz takım dünyanın en iyi futbolunu oynadığı düşünülen takım en azından belli bir kesim için.

Galatasaray’da ise şuanda altyapıdan Sabri Sarıoğlu, Aydın Yılmaz, Semih Kaya, Emre Çolak ve Eray İşcan var. Toplam beş oyuncu ve Galatasaray son Akhisar maçında on sekiz kişilik kadroyu dolduramadığı için sahaya on altı oyuncuyla çıktı. Yedek kulübesine koymak için bile altyapıdan oyuncu çıkartamıyoruz.

Barselona olmak kolay değil dünyanın en iyi futbol oynayan takımı oldukları tartışılır belki ama en azından dünyanın en iyi altyapısına sahipler. Kıyaslama yapmak doğru olmaz. Ama yinede durum bu kadar kötü olmalı mı?

Her teknik direktör değiştiğinde altyapı ekibi değişir, devrim yaptık, kendi oyuncumuzu yetiştireceğiz, sistemi kurduk kuruyoruz, sıfıra sıfır elde var sıfır.

Altyapı neden bu kadar kötü anlamıyorum… Hadi büyük takımlar sözde büyük hedefler peşinde koşuyor. Anadolu’dan niye çıkmaz çok maliyetli midir? Yetenek çıkmıyor desen o da değil. Altyapıda verilen eğitim mi eksik ki onda kesin eksik olan bir şeyler var. Ne yapmalı? Öncelikle altyapının önemini anlamak gerekir. Sözde değil gerçekçi, kararlı ve uzun vadeli bir altyapı politikası yapmakla başlamak gerekiyor. Sonra mı? Türk takımlarının bu aşamayı geçeceğini düşünmediğim için ve taraftarında böyle bir talebi olmadığı için zahmet edip yazmayacağım.

Bizimde altyapımız iyi olacak diye artık hayal kurmayacağım. Şimdilik Barselona’yı izlemeye devam edeceğim başka çare yok. Dünyanın en iyi futbolunu oynadıkları için değil altyapıya önem verdikleri için kazanmalarını istiyorum.

Bugün Estonya ile milli maç var. Ne yalan söyleyeyim yazmadım yazamadım içimden gelmedi. Dayanamayıp fikrimi değiştirmezsem maçı izlemeyeceğim. Umarım kazanırız.

Hadi herkese iyi bayramlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder