24 Mayıs 2013 Cuma

Bayern Münih-Borussia Dortmund 2012-2013 Şampiyonlar Ligi Finali

Bayern Münih çoğuna göre yeni Barcelona, dünya futbolunun yeni lideri. Bu sezon 52 resmi karşılaşmada 44 galibiyet 3 yenilgi ve 5 beraberlik elde ettiler. Alman Ligi performansları kusursuzdu. Şampiyonlar Ligi’nde finale çıktılar finale gelene kadar zorlandıklarını söylemek zor. En zorlandıkları seri Arsenal serisiydi ilk maçı deplasmanda 1-3 kazandılar. Kendi evlerinde 0-2 kaybetmelerine rağmen turu geçtiler. Sonrasında gol dahi yemeden içerde dışarda kazanarak finale geldiler. Çeyrek finalde Juventus’u yarı finalde ise Barcelona’yı kupanın dışına ittiler. Barcelona’yı elemeleri gerçekten sansasyoneldi ilk maçta evlerinde 4-0 kazandılar daha da önemlisi deplasmanda 0-3 kazandılar. Ancak ilk maçtaki hakem hataları Messi’nin maçtaki silik oyunu düşünülürse bu sonuçlar yanıltıcı olur. Bence Barcelona şuan teknik direktörsüz idare ediyor. Bunu Real Madrid maçları ve Şampiyonlar Ligi performanslarına bakarak söylüyorum. Çekirge misali Milan ve PSG’yi elediler ve üçüncüde yakayı ele verdiler. Bayern Münih’i futbolun yeni patronu olarak görmek şimdilik erken. 2010 finalinde İnter’e ve 2012 finalinde Chelsea’ye kaybettiler.  Bu finalle birlikte son dört finalden üçünde onları görüyoruz. Şampiyonlar Ligi’nin son yıllarda en istikrarlı takımı olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Tüm bu resmin ışığında finalin favorisi olmaları çok normal ancak daha önce kupa birde beş kez finalde kaybettiler ve bu alanda Benfica ve Juventus ile zirvedeler.
Borussia Dortmund bence hem Alman futbolu hem de Bayern Münih için itici güç oldu. 96-97 sezonundan itibaren Bayern Münih’in 17 sezonda 10 şampiyonluk aldığını görüyoruz. Ve en fazla bir yıl şampiyon olmadılar iki yıl üst üste şampiyon olmadıkları sezon yok bunun istisnası geçtiğimiz iki yıldaki Borussia Dortmund şampiyonlıkları. Bayern Münih ligde bu dönemde rakiplerine karşı fazlasıyla baskındı şampiyonluğu kaybettikleri yıllarda ise genellikle rakiplerinin en iyi oyuncularını alarak rakiplerin kendilerine yaklaşmasını engellediler. Bu durum bence Alman futbolu ve dolayısıyla Bayern Münih’in Avrupa’daki performansını olumsuz etkiledi. Bu kısır döngüye son veren takım Borussia Dortmund oldu. İki lig şampiyonluğundan sonra Şampiyonlar Ligi’nde finale kalarak sadece Almanya’da değil Avrupa’da da önemli bir güç olduklarını gösterdiler.
Borussia Dortmund zor günlerin ardından üst üste iki yıl ligi şampiyon bitirdi. Üstelik oyuncu satmasına rağmen her geçen yıl üzerine koyarak daha iyi takım oldular. Geçen yıl Şampiyonlar Ligi’nde Arsenal, Marsilya ve Olympiakos’un yer aldığı grupta dört puan toplayabildiler ve sonuncu olarak Avrupa’ya veda ettiler. Bu sezon ise Real, M.City ve Ajax’ın yer aldığı ölüm grubundan beklenmedik şekilde lider olarak çıktılar. İkinci turda Shakhtar Donetsk’i kolay geçtiler. Çeyrek finalde Malaga karşısında bir mucizeye imza attılar uzatmalarda buldukları iki golle turu geçtiler. Attıkları son gol bariz ofsayttı o gün şans ve hakem yanlarındaydı. Yarı finalde Real Madrid’i ilk maçta evlerinde güzel bir oyunla 4-1 yenmeyi başardılar. İspanya’da 2-0 yenilmelerine rağmen finale çıktılar. 1997 den sonra ikinci kez kupayı kazanmak isteyecekler ancak karşılarında çok güçlü bir rakip var.
Robert Lewandowski çok formda ve Marco Reus çok önemli bir oyuncu bu iki oyuncunun skora katkısı Dortmund’un kupaya uzanmalarını sağlayabilir. Münih’te ise gözler Müller ve Robben’de olacak.
Almanya kupası kıvamında izleyeceğimiz finalin futbol adına güzelliklerle dolu olmasını diliyorum. Hak eden iyi oynayan kazansın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder