6 Kasım 2013 Çarşamba

Kopenhag-Galatasaray

Günah Keçisi Aranıyor

Kadroya bakınca ilk maçtan farklı olarak sol bekte Dany yerine Riera, sakatlıklar nedeniyle Muslera-Eray ve Sneijder-Aydın değişikliklerini gördük. Dany ilk maçta iyi oynamıştı. Sol bek olarak oynamasına rağmen sağ korner direğinden Melo’ya orta yaparak ilk golün asistini yapmıştı. Savunma yönü en kuvvetli olan sol bek adayı olduğu düşünülünce de ben yine Dany oynar diye düşünmüştüm. Sol bek olarak Riera ile başlayıp sol açık olarak önünde Aydın Yılmaz oynayınca Galatasaray’ın sol kanadı savunma yönünden sırıttı. Maçın başında yenilen golde bu bölgeden geldi. Dany sanırım Kayseri maçı performansı nedeniyle oynatılmadı. Riera ise yabancı sınırlaması nedeniyle ligde forma giymemişti. Aydın hücumda çok kötü değildi ancak savunma yönü çok zayıf kaldı. Eray maçtan önce çoğuna göre Galatasaray'ın en zayıf halkasıydı. Ancak yenilen golde yapabileceği hiçbir şey yoktu. Karşı karşıya bir pozisyonu da kurtarmayı başardı.

Galatasaray maçın başında rakibin baskısını kıramadı. Takım halinde yapılan hatalar zincirinden sonra henüz altıncı dakikada gol geldi. Aydın'ın adamını kovalamaması, Riera'nın yerden yapılan ortada ayağını kaldırması ve defansta yapılan ortaya müdahale bile etmeye çalışılmaması aynı pozisyonda birleşince golü kalemizde gördük. Golden sonra Kopenhag'ın bir topu da direkten döndü. Bu dakikadan sonra ilk yarının sonuna kadar Galatasaray oyunun hakimiydi  Drogba'nın ortasında Burak yeterince iyi vuramayınca kaleci topu kurtardı. Dönen topu Bruma ağlara gönderdi ancak ofsayt nedeniyle gol geçerlilik kazanmadı. Aydın'ın ortasında yine Burak etkisiz bir kafa vuruşu yapınca gol gelmedi. Aydın'ın yerde kaldığı pozisyonda ise hakem oyunu devam ettirmeyi tercih etti. Net temas olmasa da pozisyon bence faul olmalıydı. Aydın bu pozisyonda rakibin üstünden atlamaya çalışmasaydı net bir müdahale gelecekti. Kornerde bu kez Melo ile Galatasaray direğe takıldı. Direkten dönen pozisyonda Melo bir şans daha yakaladı ancak daha kötü bir vuruşla topu dışarı gönderdi. İlk yarının sonlarında Eray'ın karşı karşıya çıkardığı pozisyondan sonra Drogba'nın kaçırdığı pozisyonla ilk yarı sona erdi. İkinci yarıda Ceza alanı içinden Drogba'nın vurduğu top dışında Galatasaray net pozisyon bulamadı. Galatasaray'ın gördüğüm en büyük eksiklerinden birisi Kopenhag defansının yay civarına uzaklaştırdığı topları takip eden oyuncunun olmamasıydı. Sneijder oynasaydı bu toplardan pozisyonlar bulabilirdi.

İkinci yarıda Umut değişikliği beklerken Aydın yerini Ceyhun'a bıraktı. Bu değişikliğin amacı Selçuk'tan hücumda daha fazla verim almaktı ancak istenen sonuç alınamadı. Ardından Umut oyuna girerken Semih'in çıkıp Ceyhun'un stopere geçmesi çok anlamsızdı. Daha önce böyle bir hamle yapmayı düşünmüşlerse büyük bir hatadır. Benim düşüncem panik halinde yapılmış yanlış değişiklerdi. Burak'ın yerine giren Amrabat da oyuna olumlu katkı yapamadı. Bu hataları Mancini'nin takımı tam olarak tanımamasına bağlıyorum.

Günah keçisi mi? Artık bu huyumuzdan vazgeçelim her kötü sonuçtan sonra günah keçisi bulmak gerçek sorunları bulmamızı engelliyor. Dolayısıyla çözümde üretemiyoruz.

Galatasaray için tek olumlu gelişme Juventus'un kazanamaması oldu. Juventus kazansaydı muhtemelen Galatasaray son maçta Juventusu yense bile grupta ilk ikiye giremeyecekti. Dün alınacak üç puan Galatasaray ve Türk futbolu için çok önemliydi. Büyük bir fırsat kaçtı. Artık gruptan çıkmak için son maçta Juventus galibiyeti şart oldu.

Galatasaray yönetiminin acilen yabancı sorunu ile ilgili girişimlerde bulunması gerekiyor. Galatasaray ligde hiç kullanamadığı Riera ile maça başladı aynı durumdaki Amrabat ise sonradan oyuna girdi. Önümüzdeki yıl yabancı sınırı 5+0+3 olacak. Peki 2014-2015 sezonunda yabancı sınırı nasıl olacak? Ben kişisel tahminimi söyleyeyim denedik bir faydası yokmuş diyecekler şimdi muhalefet eden tek kulüpte nedense fikrini değiştirecek ve yabancı sınırı kaldırılacak ya da fazlasıyla esnetilecek. Bu konuyla ilgili düşüncelerimi ilerleyen günlerde daha ayrıntılı olarak paylaşacağım.

Galatasaray'ın Real Madrid deplasmanından puan çıkarması çok olası değil. Hedef maçı olan Juventus maçına beş hafta gibi uzun bir süre var. Umarım sakatlar düzelir ve takım toparlanır. Juventus maçında alınacak galibiyet Galatasaray'ı bir üst tura çıkaracaktır.

Kaybedilen sadece bir maç dünyanın sonu değil. Şampiyonlar liginde ilk golü bulmak çok önemli Galatasaray ilk golü yediği iki maçı kaybetti. İlk golü attığı iki maçta ise bir galibiyet bir beraberlik elde etti. Yenilen golden sonra ilk yarı kurulan baskı ve pozisyonlardan gol çıkmayınca yenilgi kaçınılmaz oldu. Kopenhag'a nasıl yeniliriz demek hem rakibe hem de futbola saygısızlık olur. Artık bu maçı kenara bırakıp önümüzdeki maçlara bakmamız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder