11 Kasım 2013 Pazartesi

Fenerbahçe-Galatasaray

Dünya Derbisinde Beklenen Sonuç

Öncelikle kazananı kutlayarak yazımıza başlayalım. Fenerbahçe hak ederek kazandı. Ortalama bir Fenerbahçe-Galatasaray derbisinden çok daha centilmence bir maç izledik.

Pozisyon yönünden kısır bir maç oldu. İki takımda pozisyon bulmakta zorlandı. Bireysel hatalar maçın sonucunda etkili oldu.

Dünya derbisi diye kendimizi avuttuğumuz şu maçı yabancı birisine izletmek işkence olur. Futbol adına fazla bir şey bulamayacağımız maçta mücadele dışında izlemeye değer bir şey yoktu.

Galatasaray sezon ortasında hoca değiştirdi. Önemli oyuncularını sakatlık nedeniyle kullanamıyor. Kadıköy deplasmanında kazanamıyor. Fenerbahçe ligde lider konumda son dakikalarda attığı gollerle maçlar kazandı. Maçın favorisi Fenerbahçe olarak görünüyordu. Oyun olarak net bir üstünlük kuramasa da Fenerbahçe eline geçen fırsatları değerlendirerek çok önemli bir galibiyet elde etti.

Mancini takıma yeni bir oyun anlayışı aşılamaya çalışıyor. Az pozisyon bulmak pahasına rakibe az pozisyon vererek oynamayı tercih ediyor ve oyun olarak başarısız olduğunu söyleyemeyiz. Ancak skor olarak Kopenghag maçı dışında bu oyunda başarılı olamadı. Belki birde maçın büyük bölümünde rakibe pozisyon vermediği ve puan almayı başardığı için Juventus maçını sayabiliriz. Bu noktada Sneijder’in form tutmuşken sakatlanmasının şanssızlığını unutmamak gerekiyor ancak Mancini’nin bir alternatif yaratması gerekiyordu. Sneijder gibi skor bulma şansınız yüksek bir oyuncunuz sakatken Drogba ve Burak forvetiyle gerçek 4-4-2 denenebilir diye düşünüyorum. Ayrıca orta saha için Melo, Selçuk ve Ceyhun bana göre ancak beraberlik ve hatta az gol yemek hedeflenmiyorsa düşünülebilir. Galatasaray bir şekilde kalesinde golü görüyor. Bu sıkıntının çözümü kolay olmayacak. Bence sanıldığı gibi sıkıntı defansta değil öncelikle orta sahanın doğru dizilişte oynaması gerekiyor. Melo ve Selçuk orta ikili burada oynamanın bir anlamı yok. Kanatlarda etkili rakiplere karşı oynarken Emre ve Sabri düşünülebilir. Daha hücumcu bir kadro için Bruma ve Aydın oynatılmalı. Burada dikkat edilecek nokta savunma yönü sınırlı Aydın ile oynuyorsanız sol bek Riera değil Dany olmalı.

Takıma sezon ortasında gelmiş, takımı ve ligi tanımayan yabancı bir teknik direktörü çok fazla eleştirmeyi uygun bulmuyorum. Bu noktada Tugay Kerimoğlu’nun takımı daha iyi tanıdığı için Mancini’ye yardımcı olması gerekiyor. Kopenhag maçından beri takımda bir panik havası var. Takım geriye düşünce yapılan değişiklikler tutmadı. Ve maça başlayan kadrolara bakınca teşhisin doğru koyulamadığını düşünüyorum.

Fenerbahçe’nin penaltı pozisyonundan önce kazandığı serbest vuruşta Bruma topa doğru Emre’nin sağından hareketlenince Emre sağı kapatmaya çalıştı. Bruma sol taraftan topa hareketlenince Emre kendini sola doğru attı Bence temas yoktu ve Emre’nin niyeti topla oynamak değildi. Ki bir faul vardıysa da top Fenerbahçeli oyuncuya gelmişti avantaj oynatılabilirdi. Tabiî ki bu kelebek etkisi yorumların sonu yok. Hakem yanlış görmüş de olabilir. Chedjou’nun pozisyonda ayağı kaydı ve hakemde isteyerek müdahale ettiğini düşündü. Tereddütsüz penaltı noktasını gösterdi. Fenerbahçe’nin ikinci golünden önce bir pozisyonda
 Sow ofsaytta olmadığı halde yardımcı hakem muhtemelen pasifteki oyuncuya ofsayt bayrağı kaldırdı. Ve Fenerbahçe’nin pozisyonunu kesti. İşin garibi aynı yan hakem ikinci golde topa hareketlenen Emenike’yi pasif olarak düşündü. Webo’nun pozisyonda bırak işareti var. Emenike topa hareketleniyor ve topu Webo aldıktan sonrada pasifim diye elini kaldırıyor. Kesin olan bir şey var iki pozisyondan en azından birisinde hakem hata yaptı. Ve top ofsayttaki oyuncuya gelmiyorsa başka birisine geliyorsa ofsayt kesinlikle olmaz diye bir kural var sanırım! Son dakikada Galatasaray’a verilen penaltının farklı uygulamalarını görüyoruz. Pozisyon çarpma, kimi pozisyonlarda el açık olunca penaltı veriliyor. Bazı pozisyonlarda çarpma diye verilmiyor. Ayarı yok asıl merak ettiğim konu maç iki farklı değil de tek farklı olsaydı hakemler bu penaltıyı verirler miydi? Kişisel görüşüm oyunun sonucuna tesir edebilecek bir skor olsaydı penaltıyı çalmayacaklarıydı.  


Fenerbahçe için söylenecek fazla bir şey yok. En yakın rakibiyle dört puan Galatasaray ile dokuz puanlık bir puan farkı oluştu. Bu performansla rakiplerinin ne yaptığına bakmalarına ihtiyaç yok. Şampiyonluğun açık ara favorisi konumundalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder