17 Eylül 2014 Çarşamba

Oyuncular mı Sistem mi?

Dün yazdığım yazıda yazdıklarımda genel olarak yanılmadığımı görüyorum. Prandelli hiç anlamadığım şekilde maça Brumasız başladı. Takımda çalım atabilecek oyuncu yoktu Bruma girene kadar. Sistemde büyük sıkıntı olduğunu net bir şekilde görüldü. Prendelli önce savunmayı düzelteceğiz sonra hücuma geçeceğiz demişti. Söylediğini kabul edilebilir bulmuştum. Ancak savunma bu haldeyken hücuma hiç geçememek yüksek ihtimaldir.

Prandelli pas oyunu düşünüyor. Uzun pas özellikle istemediğini düşünüyorum. Oyun sıkışsa bile pas ile oyunu kurmakta ısrar edilmesini istiyor olabilir. İleride presle top kaparak pozisyon bulmak da istedikleri arasında. Rakibi pres ile çıkarmamak oyunu rakip sahaya yıkmak istiyor diye düşünüyorum. Muhtemelen belli bir süre sıkıntı olacağını takım oyun sistemine alıştıktan sonra sorunların çözüleceğini düşünüyor. Ancak bu kadro yapısı ile kişisel görüşüm bu sistem hüsran olur.

Galatasaray’ın bence en büyük sıkıntısı pres yapmaya çalışması. Kopuk kopuk başarısız bir pres yapılmaya çalışılıyor. Bu sevdadan en kısa sürede vazgeçmek şart. Top kapılamadığı gibi ileri uç elemanları gereksiz yoruluyor ve rakip çok kolay bir şekilde kale önüne gelebiliyor. Anderlecht maçında orta saha ve ileri uç elemanlarına baktığımızda pres özelliği olan oyuncu olmadığı görülüyor. Özellikle orta üçlüde oynayan Selçuk, Dzemaili ve Melo dinamik çok koşan oyuncular değil forvet içinde durum çok farklı değil. Bu kadroyla topun gerisine geçerek savunma yapmak daha mantıklı görülüyor. Ya da sistem ve oyuncular değişmeli ki değişecek çok oyuncu olacaktır. Ayrıca kadroda pres özelliği olan oyuncu bulmak sıkıntı olacaktır. Prese en yatkın oyuncunun A2 kadrosunda yer alan Sabri Sarıoğlu olması düşündürücü.

Bu maçta oyuncuları değerlendirmek istemiyorum. Sistem takıma o kadar uyumsuzdu ki Selçuk orta saha görevlerinin yanında Telles kademesine girmekle uğraştı. Selçuk ve Burak daha çok yıpratılmamak için Arenadaki maçlarda oynatılmamalı. Ciddi sıkıntıları olduğu görülüyor. Burak yerine Umut düşünülmeli oyuna girdikten sonra en azından takımın oyununu olumlu etkiliyor. Selçuk yerine kim oynar? Birhan Vatansever kesinlikle denenmeli Selçuk bu kadar kötüyken kesinlikle böyle bir şansı hak ediyor.

Veysel yada Telles yerine kim olsa bu sistemde sırıtır. Bu kadro yapısıyla bu sistemde sağ sol bek oynayabilecek başarılı olabilecek dünya üzerinde kaç oyuncu vardır? Alaba bile bu sitemde eleştirilebilir. Veysel’in savunmada özellikle şampiyonlar liginde sırıtacağını Bursa maçından sonra yazmıştım. Ancak bu maçta tekrar belirtiyorum oyuncuları tek tek eleştirmek hiç adil olmaz.

Chedjou için özel bir yorum yapmakta fayda var. Her şeye rağmen iyi oynadı mağlubiyete adeta isyan etti golü yoktan var etti. Bir puanı takımına hediye etti. Bu oyunla alınan bir puanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.

Şimdi yapılacak iki şey var. Ya Prandelli sistemin yanlış olduğunu görüp sistemi değiştirecek ya da kadrodan en az  dört beş oyuncuyu değiştirecek. İki ihtimalde ne yazık ki çok olası görünmüyor. Sanırım bu çileyi daha çok çekeceğiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder